PREDSJEDNICA KOLINDA U VUKOVARU

 

Baka i dida svaku večer na katoličkom radiju slušaju misu.
Baka stvarno sluša a dida smanji slušni aparatić pa u po mise ponekad i zakunja, iako to teško prizna. Nerijetko kad krene pričest ustane i pruži ruke da primi hostiju.
Kada vidi da je u dnevnom boravku očekivao pričest i da mu se mi ostali smijemo onda krene opravdavanje: " šta mi se smijete, vidio bih vas da ste radili u tvornici Borovo treću smjenu kao ja."
-Pa radio si 70-tih godina a poslije samo prvu ili drugu, hoćeš li se ikad naspavati? Tko nas žena pita jesmo li se naspavale, dođemo s posla kuhaj, peri, čisti a vi novine i ispred televizora.
I tako gotovo svaku večer, njihov igrokaz i bakino branjenje časti žena.

-Večeras je bilo iznenađujuće mirno, baka je slušala misu a dida kunjao kad su se s potkrovlja sjurili sestra i brat maskirani u Josipu Lisac i Gorana Bareta urlajući " Teške boje".
Baka je neprepoznajući ih počela prema njima crtati znak križa govoreći: " odstupi đavle od kršćanske duše."
* Bako, smiri se, zar ne prepoznaješ svoje unuke, govori joj sestra. Vidiš da smo se maskirali u Josipu Lisac i Bareta idemo u maškare.
* Ajme, srce mi je stalo, šta si stavila tu foliju na glavu a vidi njega, kako to izgledaš, mislit će ljudi da se drogiraš.
Za Josipu sam čula, gledala sam je kako pjeva Ave Marija u katedrali, u kojoj crkvi pjeva taj drugi.
* Hahahahaha ne pjeva on u nijednoj crkvi, to je Bare iz grupe Majke.
* Čija je majka upala u baru, izdere se dida iza sna i ustane spreman spašavati nečiju majku iz bare.
* Ma kakva bara, kakve majke, šta je tebi. Opet si zaspao pod misom a nećeš priznati. Djeca se maskirala, idu u maškare, objašnjava mu baka.
* Aaaaa daaa vidio sam sinoć, bilo je na vijestima dvoje se u Vukovaru maskiralo u Kolindu i fra Vjencu.
* Ma šta ti je dida, nisu se maskirali, nisi dobro čuo. Stvarno je Kolinda u Vukovaru i sastala se s fra Vjencom i ostalim svećenicima, dobacujem iz svoje sobe.
* Eto, tako ti je to kad kreneš gledati vijesti a smanjiš aparatić,sve napola čuješ. Uvijek ti govorim pojačaj ga da ne bi zaspao u po mise i da bi bolje čuo vijesti, govori mu baka.
* Šta da ga pojačam pa slušam tvoje zvocanje, kad mi se ne sluša smanjim ga i imam svoj mir. Pusti neka mi Gaga objasni jesu li to stvarno bila Kolinda i Vjenco. Kako to da je došla u Vukovar i to sad kad se bira nova Vlada, jel došla da je fra Vjenco ispovjedi?
* Hahahahaha dida, nije došla da je fra Vjenco ispovjedi već je na tri dana preselila svoj Ured u Vukovar. Sastaje se s braniteljima, svećenicima, političarima da čuje koji su problemi u gradu, pa se tako sastala i s našim fra Vjencom da čuje kakvo je stanje u našoj Župi.
* A to je onda dobro, ja sam mislio da se netko maskirao u njih. Možda joj je fra Vjenco " prišapnuo" da se treba graditi nova crkva u Borovu, pa možda i ona nešto pomogne financijski.
* Možda, to nije loša ideja, složim se s didom.
* Bako i dida, imam ideju, mogli bi se vi maskirati u Kolindu i fra Vjencu i ići s nama u maškare, govori im unuk. Ima u ormaru maminih i tatinih stvari, seka vas našminka i idemo zajedno.
* Jesi li ti normalan, da ja fratar idem s tobom takvim u grad, jedino ako se maskiraš u nekog normalnog pjevača kao što su Ivo Robić i Vice Vukov da ne sramotiš mene i Župu. Ajde stara, neka nas srede i maskiraju i idemo u grad, možda neki novinari pomisle da smo pravi pa da im ja krenem pričati o problemima grada. Maskirajte nas tako da i Andrija Jarak ne vidi razliku.

Ako ste ovih dana gledali vijesti dana: " Kolinda u Vukovaru", možda je Kolinda moja
baka a možda je prava, možda vam se fra Vjenco smiješio s tv ekrana a možda je to bila od moga dide prosjeda glava. I kako kaze poslovica stara: " dajte narodu kruha i igara".

 

 

 

 
   
Web Župa sv. Josipa Radnika